Idustria

La 31 decembrie 1998, la Oficiul Registrului Comertului Timisoara erau inregistrate un numar total de 24.116 societati comerciale, din care 27 regii autonome, 22.141 societati cu raspundere limitata, 989 societati pe actiuni, 14 societati in comandita simpla, 548 societati in nume colectiv, 122 organizatii cooperatiste.

Pe forme de proprietate la aceeasi data, numarul societatilor comerciale inmatriculate se grupau astfel:
  • 93 societati comerciale cu capital majoritar de stat;
  • 486 societati comerciale cu capital mixt (privat roman si/sau strain si de stat);
  • 23.530 societati comerciale cu capital privat (roman, strain, sau roman si strain).

In ceea ce priveste profilul acestor societati, marea majoritate si-au cuprins in obiectul de activitate o gama cat mai ampla de activitati: productie, comert, servicii, import-export, constructii.

Principalele produse  industriale realizate in industria judetului Timis sunt: piese turnate din fonta, piese turnate din otel, piese turnate din metale neferoase, produse din sarma, utilaje tehnologice pentru industria alimentara, produse prelucrate din policlorura de vinil, produse prelucrate din polietilena, produse prelucrate din polistiren, prefabricate din beton armat, materiale de zidarie, fire din bumbac si tip bumbac, incaltaminte cu fete din piele naturala, paine, carne, nutreturi combinate complete. In ierarhizarea firmelor pe anul 1998, in topul excelentei, s-au situat urmatoarele firme: AEM SA Timisoara, Agricola Banat SA Timisoara, Agroindustriala Sinagro Sannicolau Mare SA, ANALOG SA Timisoara, Bere Timisoara, Joe International Business Company SRL Timisoara, Paltim SA Timisoara, Plapaf SA Deta, PROMPT SA Timisoara, Spumotim SA Timisoara.

Topul firmelor cu capital strain in judetul Timis situeaza pe primele 10 locuri urmatoarele societati: Compania de imbuteliat Coca-Cola SA Timisoara, Mondial SA Lugoj, Detergenti SA Timisoara, Rama International SRL, Proficommerce SRL, Linde Gaz Romania SRL, HCS Comtim Westcarne SA, Flasch SRL, Romtronics SA, Helvetica Profarm SA.

Pe langa societatile mixte enumerate mai sus s-au infiintat si ulterior s-au dezvoltat societati cu capital integral strain ca de exemplu SOLECTRON - in domeniul productiei de piese electronice si componente de tehnica de varf, Europesca - in domeniul productiei si prelucrarii a pestelui si produselor marine, Continental SA - in domeniul productiei de anvelope, Lisa Draxlmayer - in domeniul productiei de cabluri electrice.

Din cele 480 societati comerciale aflate in portofoliul Directiei Teritoriale Timis a FPS, 248 societati comerciale erau privatizate integral (din care societati mari - 6, societati mijlocii - 35 si societati mici - 207). Societati comerciale privatizate partial erau in numar de 57, din care 2 societati mari, 16 societati mijlocii si 39 societati mici.