Universitatea "Politehnica"Adresa: Piata Victoriei No.2, 1900 Timisoara, Romania
Tel: +40-256-200333
Fax: +40-256-490321
e-mail: rector@rectorat.utt.ro
http://www.utt.ro
 

Universitatea "Politehnica" din Timisoara a fost infiintata in 1921 prin Decret Regal al Regelui Romaniei Ferdinand I, la inceput avand numele de Scoala Politehnica. Universitatea a cunoscut de-a lungul timpului mai multe denumiri: 1948- Institutul Politehnic, 1970 - Institutul Politehnic "Traian Vuia", 1991-Universitatea Tehnica si 1995-Universitatea "Politehnica" din Timisoara.
Cea mai veche cladire este cea a Facultatii de Mecanica, constructia ei incepand in 1923 dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu. Caminul a fost finalizat in 1927 iar cantina in 1930, anexele fiind proiectate de arhitectul Victor Vlad.
In 1976, a fost construita o noua cladire, apartinand Facultatii de Electrotehnica, proiectata de Petru Svoboda. In fata acestului complex se gaseste bustul lui Traian Lalescu, "primul rector al scolii superioare politehnice din Timisoara". Traian Lalescu a absolvit cursurile institutului francez Sorbona, obtinand titlul de doctor in matematica.

Universitatea ofera specializari in domeniul invatamantului universitar de scurta durata, a celui de lunga durata, a invatamantului post-universitar (master si doctorat) si a invatamantului deschis la distanta.
Universitatea "Politehnica" are in jur de 10000 de studenti si 900 de cadre didactice, si cuprinde 9 facultati:

Facultatea de Automatica si Calculatoare
Facultatea de Chimie
Facultatea de Constructii
Facultatea de Electronica si Telecomunicatii
Facultatea de Electrotehnica
Facultatea de Hidrotehnica
Facultatea de Mecanica
Facultatea de Management in Transporturi si Productie
Facultatea de Inginerie din Hunedoara


  Universitatea de Vest


Bul. Vasile Parvan, nr.2, 1900 Timisoara, Romania

http://www.uvt.roUniversitatea de Vest a fost infiintata in 30 decembrie 1944

Cladirea moderna a Universitatii de Vest a fost creata de arhitectul Hans Fackelmann si a fost construita in doua etape: prima in 1950 si cea de-a doua in 1964-1965. Cladirea este considerata ca fiind printre primele cladiri moderne din Romania. Pe fatada sunt reprezentate in mozaic figurile lui Nicolae Balcescu si Mihai Eminescu. In holul de la intrarea principala, peretii sint placati cu marmura in care sint reprezentate simbolic stiinta,arta si cultura. Peretele lateral din stanga este dedicat literaturii si artei, in mijloc dominand figura unei femei ce simbolizeaza o faclie. De o parte si de alta a acestui simbol este amintita istoria civilizatiei si a culturii universale, pornind de la semne hieroglife si cuneiforme si terminand cu alfabetul diferitelor popoare.
Peretele din dreapta este dedicat stiintei, simbolurile dominante fiind un astronaut, satelitii si simbolurile atomului. La etajul I se gaseste "Aula Magna".
Astazi Universitatea de Vest din Timisoara are peste 9000 de studenti si 672 de profesori.

Universitatea de Vest cuprinde 10 facultati:
Facultatea de Arta
Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie
Facultatea de Drept
Facultatea de Educatie Fizica si Sport
Facultatea de Fizica
Facultatea de Litere, Filozofie si Istorie
Facultatea de Matematica
Facultatea de Muzica
Facultatea de Stiinte Economice
Facultatea de Sociologie si Psihologie
Scoala de Inalte Studii Europene Comparate

Bibliteca Centrala Universitara cuprinde 790000 de carti, 10700 de periodice romane si straine.

 

  Universitatea de Medicina si Farmacie


Piata Eftimie Murgu nr. 2

Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara a fost infiintata in 1945. In prezent Universitatea are doua cladiri care adapostesc anfiteatre si laboratoare, iar in 15 spitale functioneaza numeroase clinici universitare. In cele trei facultati (Facultatea de Medicina Generala, Facultatea de Stomatologie + Colegiul de Tehnica Dentara si Facultatea de Farmacie) invata aproximativ 3500 de studenti romani si straini

  Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului


Calea Aradului nr. 119, 1900 Timisoara, Romania
Tel: +40-256-494023
Fax: +40-256-200296
e-mail:rector@alpha.usab-tm.ro

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului are aproximativ 1600 de studenti si 220 cadre didactice. In cadrul universitatii sunt 6 facultati:
Facultatea de Agricultura
Facultatea de Horticultura
Facultatea de Management Agricol
Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii
Facultatea de Medicina Veterinara
Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare

Biblioteca Universitatii este amplasata in centrul campusului si dispune de 4 sali de lectura. Ea cuprinde un patrimoniu de 16736 cursuri, 159800 carti si 72600 reviste de specialitate
In cadrul Universitatii functioneaza o Statiune Didactica, cu o suprafata de 1597 ha, unde se desfasoara majoritatea activitatilor practice pentru studentii tuturor facultatilor.